”FAKE NEWS” – Journalist eller aktivist?

Ola Sandstig (t.v) och Chang Frick (t.h)

Ola Sandstig (t.v) och Chang Frick (t.h)

Kan man lita på allt som står i svenska medier? Förekommer enbart ”fake news” på mindre nogräknade internetsajter? Chang Frick på Nyheter Idag och Ola Sandstig, med mångårig erfarenhet från Uppdrag Granskning, kavlar upp ärmarna och går till botten med en rad påståenden i medier som fått stor spridning. Projektet crowdfundas via betaltjänsten Swish.

Totalt bidrar Vinnova med 1,9 miljoner kronor i projektet.

Nu granskar vi granskarna
Men vem granskar de stora medieaktörerna? Hur vet vi att just de som nu ska avslöja ”fake news” inte själva ägnar sig åt samma sak? Nyheter Idag-grundaren Chang Frick och grävreportern Ola Sandstig (Uppdrag Granskning, Kaliber m.m.) skriver nu årets viktigaste bok helt utan skattefinansiering.

Istället är det du som tidningsläsare och mediekonsument som får vara med och finansiera projektet.

– Flera viktiga bokprojekt sker i dag med hjälp av crowdfunding. En viktig fördel med crowdfunding är att inga utomstående intressen, som exempelvis ett förlag som ingår i en mediekoncern, kan styra innehållet. Det är oerhört viktigt i ett projekt som detta, säger Frick.

Sandstig och Frick djupdyker i påståenden och ”mediala sanningar” som fått stor påverkan på den politiska debatten. Inte minst genomlyser de mediers rapportering om invandring, integration, brottslighet och andra ämnen som är ideologiskt och känslomässigt laddade. Men det stannar inte där, de bägge författarna går även på djupet med hur nyheter blir till och var på vägen som rapporteringen ibland blir fel.

– Jag tror aldrig kritiken mot medier varit så stor som den är idag och den kritiken är inte helt grundlös. Det behövs fler och tuffare granskningar av de stora redaktionerna. Det är mediebolag med uppåt miljarder i omsättning, till skillnad från anonyma konton på internet, som har störst makt att påverka en valrörelse, säger Sandstig.

Projektet crowdfundas inte via Kickstarter eller liknande plattformar med anledning av att andra samhällsdebatterande bokprojekt blivit avstängda vid mer än ett tillfälle. Istället kommer betaltjänsten Swish att användas.

FAKTA: Boken ”Fake News”

Vill du bidra till crowdfundingen swishar du till 0703 59 85 05
Du kan även göra banköverföring till SEB 5699 00 597 61

Betalningsmottagare är Ola Sandstig. Insamlingen redovisas fortlöpande på hemsidan.

Om du vill beställa ett signerat förhandsexemplar av boken måste du swisha minst 250 kronor samt mejla kvitto på betalningen och din postadress till fakenewssweden@gmail.com

OBS: ALLA SOM LÄMNAR BIDRAG FÖRBLIR ANONYMA. OM BOKEN MOT ALL FÖRMODAN INTE SKULLE BLI AV KOMMER VI ATT BETALA TILLBAKA ALLA BIDRAG

Chang Frick

Driver sajten Nyheter Idag och har de senaste åren skrivit en rad uppmärksammade reportage. Bland annat om hur Dagens Nyheter mörkade omfattande sexövergrepp i Kungsträdgården; hur affärsmannen och ägaren till Metro, Mats Qviberg, ville sparka ”stalinisterna” på sin egen tidning för att de inte gjorde sitt jobb och om SD-politikern som lekte diplomat i Ryssland. Porträtterad i Magasinet Filter. Flyttade nyligen från Hallunda till Bålsta.

 

 

Ola Sandstig

Frilansjournalist sedan 20 år tillbaka som de tio senaste åren framför allt arbetat på Sveriges Televisions Uppdrag Granskning och Sverige Radios Kaliber. Bred erfarenhet från journalistik i tidning, radio och tv. Återkommande skribent i Magasinet Filter. Bor i Göteborg.

Reportage,: UG, Afghanutvisningarna  /  Filter, Undergången är nära,  / UG, Vänsterextremism,