DN och signalspaningen

Dagens Nyheter har återigen trampat i Fake News-klaveret och spekulerat fram en historia om att främmande makt (läs rysk säkerhetstjänst) har gjort dataintrång hos Utrikesdepartementet och meddelat Nyheter Idag om att det pågår brevväxling mellan ledarskribenten Patrik Oksanen och UD.
DN-reportrarna har använt sig av ett antal anonyma ”säkerhetsexperter” och UD-tjänstemän för att mejsla fram sin historia. De låter alla väldigt övertygade om att slumpen inte existerar. Och om inte det är slumpen så är det ryssen.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys och Sveriges mest framträdande expert på området, säger visserligen följande till DN:

– Det behöver inte vara suspekt. En person kan ju via någon annan källa fått veta att någon varit i kontakt med en myndighet.

– Men ett egendomligt sammanträffande är inte belägg, utan möjligen indicium, för konspirativ åtkomst.

DN väljer dock att helhjärtat följa spåret om spioneri. Samtidigt har DN fått bidrag av statliga Vinnova för jaga falska nyheter i valrörelsen. Spännande.

Vi på Fake News-redaktionen tackar förstås Dagens Nyheter för ännu ett uppslag till vår bok. Listan av ämnen växer och det ser ut som att DN-kapitlet kommer att bli det längsta i hela boken.

Vill du läsa mer: Swisha ditt bidrag på 0703 59 85 05. Detaljer hittar du i högerkolumnen på den här sidan.

Avanti!